Loading

Моминското парти 20 стъпки за перфектна организация и декорация – част 1

Моминското парти 20 стъпки за перфектна организация и декорация – част 1

Моминското парти 20 стъпки за перфектна организация и декорация

/част 1/

 

Булката вече е отговорила с “Да” на заветния въпрос и сега планира големия ден. Моминското парти обаче е отговорност на Кумата. Планирането на моминското парти е голямо признание и доверие, но също е сериозно предизвикателство и отговорност – организиране от гостите, до мястото, украсата, подаръците, игрите и какво ли още не.

Малко е плашещо, нали? Ето защо е време да се хванем и да запретнем ръкави, за да сме сигурни, че Булката ще се чувства като принцеса на своето парти.

Понеже Кумата е натоварена и с други отговорности около сватбата, ето защо е добре в организирането на моминското парти да се включат и шаферките. Момичета вие сте S.W.A.T Bride Team, но не забравяйте Кумата взима решенията и ръководи 🙂

1. Първоначален разговор с Булката

Разговора с Булката е задължителен. Идеята е да уточните базовите неща върху които да се “хванете” и да надградите:

 • Кога е най-удобно да се направи моминското парти?
 • Кой да поканите на партито?
 • Предпочитания за места?
 • Как си го представя? По-парти атмосфера или приятелска среда с музика, коктейли или вечеря? А може би туризъм?
 • Да бъде ли съобразено партито с тематиката на сватбата?

Важно е да знаете, че Булката е тази която трябва да се чувства комфортно на собственото си парти.

АртЕлиза блог статия моминското парти организация

2. Направете си чек лист

Чек листа е много полезно нещо. След като имате вече отговори на въпросите към Булката можете да си направите чек лист. Важно е да планирате отдалеч и да имате резервен план.

За целта можете да използвате приложение или платформа на телефона си за да следите всички процеси или ако сте традиционалистка можете да използвате планер тефтер и да го носите с вас.

Винаги преглеждайте често бележките си, независимо от технологията за това. Така най-добре ще видите сравнение на цени и места които сте проучили и дали всичко е поръчано и организирано или разпредено и задействано.

3. Направете списък на гостите

Важното е да не каните момичета по своя глава, защото не знаете какви са отношенията с Булката. След първоначалния разговор с нея се съобразете с нейните желания. 

По принцип на моминското парти присъстват шаферките и някои от най-близките приятелки на булката, освен кумата, разбира се. Може да се поканят и членове на семейството от женски пол в зависимост от вида на тържеството и планираните дейности.

Важен съвет: Не прекалявайте с бройката. Много главоболия ще се спестят както на вас при организацията, така и на Булката. Средно тенденцията през 2021-2022 е да бъдат около 8-12 души. Така партито е бюджетно и забавно, без прекаляване.

4. Направете затворено събитие в ФБ за организацията

Щом вече имате списък с купонджийките, направете събитие във Facebook, което да бъде тайна за булката. Там с останалите шаферки можете да обменяте идеи и предложения за темата на моминското парти, мястото и програмата. Такива групи много често преминават в спам чат и се говорят всякакви странични неща, които не допринасят за организацията на партито. Опитайте се да обсъждате наистина важните неща, без да се отклонявате с други теми. Освен Facebook събитието, си направете поне една среща на живо, за да се запознаете и да обсъдите идеите си. В един такъв разговор линията на моминското парти ще се изчисти много по-бързо, отколкото с чатове.

Освен това след партито там можете да си размените всички снимки.

моминско парти

5. Определете приблизителен бюджет и кой ще плаща

Когато вече знаете кой ще присъства на партито, трябва да определите своя бюджет за моминско парти. Минимумът е 40 лв, защото въпреки че сте много хора, всяко моминско парти е свързано със задължителни разходи. Ако например решите да наемете стриптизьор, бюджетът ще се увеличи с поне още 10 лв на човек.

Не забравяйте, че булката няма да плаща нищо по време на своето парти, така че трябва да си разделите и разходите за нея. Някои от задължителните аксесоари за моминско парти са: балони за моминско парти и друга украса, торта, подарък за спомен за булката, игри, подаръци за присъстващите за спомен и много други идеи.

Все пак в събитието или срещата на живо с останалите ще сте разгледали неща и сайтове с цени и ще добиете приблизителна представа. Не забравяйте, че вие поемата разхода на Булката и също така ако сте на заведение всеки консумира различно освен ако не сте подготвили куверт.

6. Избор на място и дата

За да организирате нещо наистина различно и изненадващо за булката, изберете място, на което не е била. И понеже сезонът на сватбите е лятото, животът е на морето! Там са всички, там е купонът, там са концертите, изпълнителите, атракциите. Това е най-доброто място да се развихрите. 

Ако все пак идеята за плажно моминско парти е трудно осъществима, помислете за място с басейн или аква парк. Потърсете място с хубав pool bar, хапване, пийване и удобни сепаренца, където да се настаните и да разпуснете.

Най-важното за мястото обаче е, да го съобразите с вкуса на булката. Ако тя обича по-спокойните места сред природата, помислете за еко пътека, където накрая можете да си направите пикник на някоя полянка. Каквото и да решите, добре е да има Елемент на Открито. Не се затваряйте през цялото време по заведения или в някой апартамент. Добре е да има и от едното и от другото.

Изборът на място и дата зависи от: 

 • Бюджета
 • Времето за организация
 • Свободата на всички участващи

Най-добрия вариант за правене на моминско парти е Събота или Уикенда. В Петък също се правят партита, но те са много стресови, защото всеки бърза след работа да се приготви и умората си оказва влияние.

В Събота партито може да продължи и цяла нощ, има време през деня гостите да се подготвят и наспят, има време през деня да се реагира ако стане спешна ситуация и най-хубавото на другия ден в Неделя не сте на работа и ще има време за почивка след партито.

Много булки предпочитат партито да бъде два – три дни преди сватбата, в същия град, в който ще се проведе голямото събитие.

Все повече се наблюдава тенденция, при която моминските партита се организират на някой от големите летни курорти. Те могат да продължат няколко дни. Този тип отпразнуване на последните момински дни на булката изискват повече средства и време от страна на гостенките. Така че е хубаво да се съобразите с финансовите възможностите на всички момичета, за да не се стига до момент, в който някои от тях да не дойдат на партито поради тази причина.

Ако партито се провежда в град, който не познавате, помолете някое от момичетата, които живеят там, да проучат евентуалните места за моминско парти. Когато се спрете на заведение и искате да направите резервация, задължително говорете с управителя. Уверете се, че той няма нищо против провеждането на такъв тип парти. Някои заведения не желаят при тях да бъдат организирани момински партита, защото смятат, че ще се наруши спокойствието на останалите посетители.

Ако все пак сте решили да организирате моминското парти в домашна обстановка е хубаво да имате добре подготвен сценарий за неговото протичане. Уверете се, че в апартамента или къщата има от къде да се пусне музика. Осигурете достатъчно напитки – алкохолни и безалкохолни, разядки, снаксове, сладки и т.н.

Понякога, когато гостенките не се познават добре и някои от тези елементи липсва може да се получат доста неловки моменти, изпълнени с мълчание. Съветвам ви да изберете партито да бъде на неутрална територия и по възможност на непознато за булката място, защото така ще ѝ бъде много по-интересно и вълнуващо.

Ако изберете бар, ресторант или заведение погрижите за обстановката да е с интересна празнична украса, атмосферата да бъде приказна.

Моминско парти Артелиза

7. Изберете тема и цвят на партито

Тематичното моминско парти е начин да оформите празника и да му придадете повече стил. В зависимост от интересите на булката, нейните мечти и визия, е хубаво да изберете тема за празника, можете например да съобразите:

 • Любим филм
 • Градинско парти
 • Морски приключения
 • Бохеми
 • Синьо лято
 • Принцеса
 • Пъстри цветя и цветове
 • Пролет
 • В света на сладкишите
 • Парти в стил 20-те години
 • Морски шик
 • Планински разкош

Използвайте въображението си, за да аранжирате мястото с подходящи декорации и украса спрямо темата, която сте избрали. 

Избирайки тема на моминското парти, вие подбирате цвета и стила на украсата и на поканите за гостите, на храната, активностите и програмата, облеклото. Дори подаръците, които са за спомен, може да съответстват на темата на партито

Артелиза моминско парти организация 1

8. Направете програма

Когато събирате идеи за моминското парти, наблегнете на преживяванията. Като задължителен елемент за едно моминско парти вече са  потничета с надписи, ленти, албуми, колажи, чаши, банери и балони и тн. 

Помислете и за нещо което ще остави емоционален спомен – програма с преживявания и емоции за всички, които ще ангажират вниманието на момичетата и ще ги накарат да участват. 

Ако сте решили да правите плажно моминско парти на морето, потърси къде има водни атракции – джетове, банани, speedboat и т.н. Ако булката обича адреналина, това ще я изстреля в небето!

Организирайте дейности, в които могат да се включат всички, а не само булката. За нея изберете една индивидуална изненада, която да я накара да се почувства специална. Една от най-често срещаните грешки при организацията на моминско парти и на сватба е, че се правят изненади и сватбени игри, в които участва само булката или съответно младоженците, а всички останали са просто публика. Купон се получава тогава, когато всички участват и се веселят, тогава всеки допринася с нещо различно и ефектът става още по-силен.

ДВА много важни детайла, които трябва да запомните!

 • Организирай изненади за моминското парти, в които да участват всички момичета!
 • И избери изненади, които не са само предметни и материални, а и са свързани с преживявания и емоции!

9. Помислете и за план Б

Дори и да сте направили уникална програма за моминското парти, лошото време може да сложи черта на всичко. Всички се надяваме на най-доброто, но е хубаво винаги да си подготвена и с резервни идеи в случай, че няма хубаво време. 

Може да подготвите някакви бордови игри или да се консултирате с аниматор за игри на закрито.

Arteliza - Рисувани кецове план б

10. Да не забравите тортата

За къде без торта. В последно време тенденцията е тортата да бъде в еротична мъжка форма или ако няма торта, то поне да има близалки с закачки, мъфини или друго сладко нещо, защото шампанското върви със шоколад.

Съобразете само добре транспорта и температурата. Ако се наложи сложете близалките или мъфините в хладилна чанта. Би било много кофти при подаряването им нещо да се е размекнало и да е загубило формата си.

Какво да очаквате в продължението….

11. Покана – Хартиена или електронна

12. Включете игри – нестандартни и забавни

13. Подаръци за Булката

14. Аксесоарите за всички на партито

15. Подсигурете хубавите снимки за спомен

16. Подсигурете транспорт или място за спане

17. Проверете всичко от чек листа предния ден

18. Предупредете всички на партито за поведението

19. Отидете по-рано на партито

20. Забавлявайте се!

остави коментира

Трябва да си влязъл в профила си за да коментираш.