Дигиталнa картина Розата от ArtEliza

Съвременни свят и технологии се развиват адски бързо, което налага и бързото развитие на изкуството. В края на краищата дигиталния свят предлага на художниците безкрайни възможности за да създават нови образи, форми и да ползват богата гама от четки и цветове.

Предимството на дигиталното изкуство е, че може почитател не само да му се наслаждава на екран на устройство, но и да си го разпечата в подходящ размер и материал подходящ най-много на дома или офиса му.

Не е ново, че все повече започва да се предпочита да се украсяват домовете и офисите с леко футуристични картини вместо позлатени платна.

Ако се чудите за подарък на приятел и не знаете какво точно да му вземете, можете да му подарите подобна картина или ваучер за рисуване на такава, така ако не иска да я държи вкъщи на стената, може да я ползва за екрана на телефона или лаптопа.

Дигиталнa картина Зимен Пингвин от ArtEliza

Дигитала картина Коледен Пингвин.
Автор: ArtEliza – Елизабет Ангелова

digital art
digital art 2
digital art 3

Чудите се какво точно е дигитално изкуство?

На английски Digital Art обобщава много сфери…както електронната музика и анимацията, така и картини и други. 

Основна тема в момента обаче е дигиталната картина – живопис, портрети, пейзажи и други подобни създадени с помощта на софтуер, но отново от ръката на художник.

Дигиталното рисуване е нова художествена техника, която се прилага чрез дигитални инструменти. Художниците използват компютър, таблет, телефон и софтуер, където разполагат с безброй четки и палитри с цветове.

Разликата между дигиталното и традиционното рисуване е, че в дигиталното художника може да рисува всички детайли на отделни слоеве и да ги редактира. В традиционното рисуване такива слоеве няма и се налага да се започне наново картината в 80% от случаите. Има и бутон назад, което го няма с истинската четка. В дигиталното рисуване може да се използват и някой инструменти, които никога не са били под ръка на художниците, например палитра с милиони цветове – това чисто финансово няма как да се поддържа от един традиционен художник. Да не говорим за размерите на платната и за броя и видовете четки.

Талантливи художници могат да пренесат традиционното си изкуство си дори и тази нова форма на изкуство. Не само като комбинират стилове, но и като експериментират с техниките. 

Както беше казал един преподавател по дизайн в НХА “Ако можеш да го нарисуваш на ръка върху лист с молив, значи можеш да го направиш на всякакъв софтуер.”

На какви програми се прави дигитално изкуство?

Софтуерите в днешно време са много и различни, зависят от устройството което използва художника, от предпочитанията му. Едни от водещите програми са Photoshop за любителите на компютри и графични таблети без екрани. Тези които обичат графични таблети с писалка и да виждат какво рисуват използват най-вече Procreate.

Програмата която може да се ползва и на двата вида устройства е Sketchbook. В резултат на тези програми и устройства се появяват най-спиращите дъха цифрови или дигитални платна, готови за разпечатка или за ползване на устройство.

digital art 4

Видове дигитални картини и произведения

В дигиталното изкуство има много видове произведения – от плакати за реклама и банери за сайтове до цели картини и шедьоври, видео игри и дори и днешните филми. Изкуството на дигиталната рисунка имитира много добре традиционните бои и графични материали.

Дигитален портрет Arteliza сн.1

Дигитален портрет
Рисуването на дигитален портрет по снимка само по себе си също е трудоемко и изисква добра ръка и око. Дигиталния дизайн позволява едно невероятно високо ниво на детайл и качество несравними със стандартните методи за изработка.

Дигиталния портрет е един красив и оригинален подарък. Било то разпечатан, като файл или по друг начин. Да не говорим, че е по-бюджетния вариант от оригинална картина на платно с маслена боя.

Дигитална картина Портрет. Автор: КукуМяу– Марина Колева

Портрет на домашен любимец
Това наистина е голям бум в момента сред подаръците за приятели. Всеки човек има в дома си по едно домашно животинче което много обича и ако се чудите какво да подарите на такъв човек, то портрет на домашния любимец е идеалния подарък. Най-стандартно тези портрети ги разпечатват във формат А4 и се поставят в рамки. Една опаковка и идеалния подарък е готов.

Дигитален портрет на Вашето куче. Автор: ArtEliza – Елизабет Ангелова

Дигитален портрет на куче от ArtEliza сн.8
Дигитален портрет Arteliza сн.2

Карикатура
Изключително забавни картини тип портрет но с нотка шега. Те са доста трудни за рисуване и художника трябва много умело да може да хване характера на човека от снимката за да може да го изкриви и да го направи забавно, а не ужасно. Този тип подарък е изключително подходящ за юбилей, за сватбен подарък, за рожден ден или годишнина.

Дигитални картини Карикатури. Автор: КукуМяу– Марина Колева

Дигитален портрет Arteliza сн.3

Картина пейзаж
Пейзажите са лесна работа. Но моля, не търсете фотореализъм в нещо което е рисувано. Ако търсите да е толкова реалистично, просто си намерете фотография. Рисуваните пейзажи са уникални защото художника не само хваща духа и настроението което придава дадено място, но влага и своята емоция, което прави картината още повече уникална.

Дигитална картина Пейзаж. Автор: КукуМяу– Марина Колева

Дигитален портрет Arteliza сн.4
Дигитален портрет Arteliza сн.5

Колажи
Колажи от разпръснати снимки, фрагменти от илюстрации, щрихи или просто цветни петна създаващи невероятни образи правят платната почти живиТакива могат да се постигнат в много програми редактори на изображения. 

Дигитална картина Пейзаж. Автор: КукуМяу– Марина Колева

Преобразуване на аналогова в дигитална картина
Това е все по срещана сред художниците техника. Вече всички художници прибягват до графичните таблети като се стремят да пресъздадат и дигитализират вече своя картина. Аз също правя това, защото искам да дам възможност на клиентите си да имат и по друг начин картините ми било то на чаша, на тениска, на чанта или друго. Както художника използва лист или платно с бои и мастило, така и в таблета се използват същите в добавка с графичния редактор, където може да се прави всичко, се създават невероятни ефекти, недостъпни за традиционните средства за рисуване.

Дигитална картина Чушлета. Автор: ArtEliza – Елизабет Ангелова

Дигиталенa картина Текила с Чушлета от ArtEliza

И като заключение

Недейте да си мислите, че е толкова лесно. Да технологията е лесна, но умението за смесване на цветове, светлосенки и да направиш триизмерно изображение на двуизмерен лист изисква години техника и експерименти и дори обучение. 

Дигитализацията заля целия свят по най-различни начини. За това дори и на художниците ни се наложи да имаме силно онлайн присъствие. Но да ви подсетя нещо, не много известно…дигиталното изкуство е предмет на закона за авторското право. 

И все пак въпреки цялата тази дигитализация и модерен начин на рисуване, няма по-хубаво от истинското платно и мириса на боя. Да не говорим за къстчето душа което носят картините. Моят призив е да купувате повече авторски картини на наши художници, няма значение истински или дигитални, подкрепете Българското изкуство.

Вашият коментар