Loading
Ефективност на предпазни маски

Екипът на ArtEliza Ви призовава да бъдете отговорни към здравето си и здравето на околните.

Ние насърчавам спазването на принципа на превенция – “Пази се и не заразявай, за да не бъдеш заразен”.

Медицинските предпазни маски не попадат под категорията “Лични предпазни средстава (ЛПС)” и не гарантирал защита от инфекциозни агенти. Въпреки това масовото използване на предпазни маски е ефективен метод за ограничаване разпространението на епидемии.

Основна причина за експоненциалното разрастване на епидемиите е дългия инкубационен период на вирусите. При COVID-19 той е от 2 до 14 дни – дни в които няма проява на симптоми и всеки може да бъде потенциален разпространител.

Медицинските маски дори и да не гарантират защита от вируси, носенето им при епидемии и пандемични ситуации е силно препоръчително. Това значително намалява разпространението и общия брой на заразените.

Има ли смисъл да носим маска?

А как стоят нещата с предпазните маски? Търсенето им в момента е огромно, но дали осигуряват надеждна защита от коронавируса? Дълго време защитните маски се използват единствено в операционните зали – лекари и медицински сестри ги носят най-вече за да не заразят пациентите си на операционната маса. Това функционира обаче само ако маските се сменят редовно – в болниците най-малко на всеки два часа. Ако маската се носи по-дълго, тя губи защитната си функция.

Но от какво точно предпазва маската? Който носи защитна маска, би могъл да се предпази от капкови инфекции, но само в ограничен мащаб. Вирусът най-често прониква в тялото през устата, носа или очите, но най-важна си остава ролята на ръцете. Затова маската служи не толкова за възпирането на вируса, колкото като един вид преграда, която ни пази от собствените ни ръце. Защото е от огромно значение да се избягва докосването на устата и на носа. Същото важи, впрочем, и за очите.

Зависи от вида на маската и кой и как я използва!

От Световната здравна организация (СЗО) смятат, че носенето на хирургическа маска при нормални обстоятелства – в транспорта, в магазина и особено на открито – не е особено ефективно за предпазване от инфекция.

Защо обикновените хирургически маски не защитават?

Като начало е нужно да се разбере, че грипът се разпространява по въздушно-капков път. Когато заразен човек киха или кашля във въздуха попадат малки заразени капки, които здравият човек може да поеме от въздуха вдишвайки. Ако докоснете заразена повърхност, а после лицето си, също има вероятност да се заразите.

Знаем и че коронавирусът се пренася по въздуха аерозолно и че може да се предава между хората. Изследователите смятат, че вирусът може да е прескочил от животни към хора чрез вдишване на частици, пренасяни във въздуха на пазара в Ухан, където се продават живи диви животни. Така че има смисъл човек да покрие носа и устата си.

Важно е да се разбере, че става въпрос не за капки слюнка, а частици с микроскопичен размер.

Има два основни типа маски за лице, които се използват за това. Едната е стандартна хирургическа маска – вид, носена от хирурзите по време на операции. Тези маски са предназначени да блокират течните капчици и могат да намалят вероятността да се прихване вируса от друг човек. Но тези маски не предлагат пълна защита срещу вирусите, пренасяни по въздуха. Като начало те не  изолират напълно носа и устата – частиците все пак могат да проникнат. А много малки частици могат просто да преминат през материала на маската. Тези маски също така не предпазват очите на потребителя и има вероятност вирусът да зарази по този начин.

Световната здравна организация препоръчва всички здравни работници, лекуващи хора с вируса, да носят тези хирургически маски, заедно с ръкавици, очила и престилки. Смята се, че хирургическите маски са по-ефективни в клинична обстановка, тъй като са придружени от други предпазни средства и строги хигиенни практики. Маските също често се сменят – хирургическите маски не са проектирани да се използват повече от веднъж.

Защо тогава ги продават?

Тези маски са нужни обикновено за други цели, например да се защити лицето на хирурга от замърсяване при операция. Освен това такива маски носят вече разболелите се хора, за да защитят другите от капчици слюнка. При това е необходимо маската да се сменя на всеки няколко часа, защото рискът да се разпространи инфекцията нараства заради това, че за това време върху маската се натрупва по-голямо количество вируси, отколкото при обикновено издишане.

Какви маски могат да ни защитят от грип?

Маските се предлагат с три класа на защита.  Хората обикновено купуват маски от най-нисък клас на защита FFP1 (има още FFP2 и FFP3). Най-ниският клас е FFP1 който осигурява защита при наличие на 4 пъти граничната допустима стойност на съдържание на течни и твърди нетоксични аерозоли. Този клас лесно пропускат заразени частици през самата материя и отстрани, там където защитния слой не се допира до лицето.

Респираторите от клас FFP2 и FFP3 предлагат повече защита. Такива устройства са проектирани да предотвратяват навлизането на 95% от малките частици в областта на носа и устата. Но те работят само ако пасват правилно и не са подходящи за деца или хора с косми на лицето.

Тези респиратори обаче могат да затруднят дишането, така че може да бъдат опасни за вече болни хора със симптоми като кашлица и затруднено дишане.

Обикновено такива средства на защита се използват само от професионалисти, например медицински персонал или от хора, за които заболяването от грип с висока степен на вероятност може да предизвика тежки усложнения.

Използването на такива маски в ежедневнието не е много удобно, при това има по-надеждни средства за защита.

 

ArtEliza Ви призовава да останете в къщи, а когато излизате носете предпазни маски.

#останисивкъщи #носимаска

остави коментира

Трябва да си влязъл в профила си за да коментираш.