Loading

Изкуството и Covid – 5 причини да подкрепите изкуството

Изкуството и Covid – 5 причини да подкрепите изкуството

Изкуството и Covid – 5 причини да подкрепите изкуството

 

Изкуството по време на Ковид? Как се отрази пандемията на творците? Защо трябва да им помогнем и как? Ще съхраним ли нашето изкуство, от нас ли зависи?Пандемията на коронавирус се отразява на всички нас – на творците, на бизнеса, на българското общество и въобще на човечеството.

Може би никой не си дава сметка колко много пандемията навреди на творците в България от всяка сфера /изкуство, кино, музика, танци и тн./.
Много от нас пострадаха във всякакви аспекти. Но това не попречи всички да продължим да творим от домовете си.

Пандемичната ситуация около коронавируса сложи прът в колелата на световната икономика. Освен явните материални последици от заразата, не по-малки щети нанася тя върху вътрешния душевен мир на всеки човек. Промените в средата обаче се отразяват като в огледало и се проявяват най-чувствително в творчеството на даровитите автори. Създалата се масова психоза и разпространеният страх действат като спирачка пред творческия порив, който става заложник на ограничаващите мерки.

изкуството и ковид творците

Вероятно сте забелязали, че хендмейд изделията стават все по-популярни и дори се превръщат в модерен тренд. Творците обаче вярваме, че те не са поредната преходна тенденция, която скоро ще си отиде. В сравнение с масовото производство, те притежават някои значителни предимства. За да убедим и вас, в тази статия ще ви споделим 5 добри причини защо да изберете ръчно изработени продукти и то именно по време на епидемични условия, за да подкрепите творците.

Аз ви питам ще ни подкрепите ли?

Ето няколко причини поради които да подкрепите един художник и творец:

1. Подкрепяш и насърчаваш артистичността

Първото и най-важно нещо в момента е когато избирате ръчно изработени продукти, вие насърчавате артистичността и креативното мислене и подкрепяте творците. Така помагате за опазването на традициите в ръчния труд, а също и за създаването на иновативни техники и идеи. Но най-важното по време на пандемия творците разчитат на вашата подкрепа. Освен това, заявявате позиция и показвате, че ви е грижа за качеството на продуктите, които купувaте и каузите, които те защитават.

изкуството и ковид подкрепи

2. Всеки ръчно изработен продукт е уникален и носи част от душата на твореца

Магията на ръчния труд се състои в това, че всеки създаден продукт е уникален и неповторим. Също като нас хората. Колкото и да си приличаме, всеки носи своя характер и индивидуалност. Така е и с ръкоделията, които създаваме ние творците. Няма две дървета, които да са еднакви, затова и всяка една картина, продукт, мелодия или друго е уникално и неповторимо.

Едно неволно потрепване на четката или малко несъвършенство придават още повече автентичност на творбата. Затова, когато купувате ръчно изработен продукт, вие ще се сдобиете с уникат, който никой друг не притежава. И още нещо – те са чудесен подарък за също толкова уникални хора! Така наистина ще се оцени вашия подарък. Всички китайски и вносни продукти се разпознават от далеч – направени от машини без да е вложена душа в тях!

3. Всеки хендмейд продукт има своя история

Едно ръчно изработено изделие преминава дълъг път преди да стигне до вас. Първо се ражда идеята, после започват експериментите, докато най-накрая всеки малък детайл си пасне на мястото.

Всеки етап от създаването на продукта е отделна част от неговата история, която го прави още по-стойностен и значим. Ако искате да разберете как изработваме нашите продукти и каква е мотивацията ни да създадем ето няколко неща: когато поръчате картина или ръчно изработен продукт твореца който изработва вашата поръчка постоянно насочва позитивната си енергия в творението си. Постоянно се питаме как ли би реагирал притежателя на картината, дали ще се хареса продукта, каква стойност носи за него продукта ни, дали няма да бъде изхвърлен и още цял набор с въпроси се въртят в главата ни.

изкуството и ковид всяка картина има история

4. Качествени и устойчиви във времето

Всяка част от ръчно изработените продуктите са създадени с много любов и внимание към всеки малък детайл. Творците и занаятчиите, чието въображение и труд раждат тези изделия, влагат голямо старание, изпробват различни идеи и работят часове наред  за да създадат един единствен артикул. 

Получавате качествени продукти изработени с целта да издържат много време, а не продуктите направени под мотото “Колко евтино мога да го произведа?”. Най-вероятно ще се разпаднат за година или две, докато ръчно изработените неща притежават дълголетие. Творците се гордеят с работата си и искат тя да издържи теста на времето. Даже материалите са лично избрани от твореца. Коя производствена компания може да се похвали с това?

Така се получава качествена изработка и продукти, които носят емоция и уют на своите притежатели. Още една добра причина да изберете ръчно изработени продукти.

5. Грижа за природата

Помагате на околната среда. Усещането да сте “зелени” винаги е приятно, нали? Ръчно изработените продукти не са направени в замърсяващи околната среда фабрики и не са доставени от другия край на света  използвайки горива. Купуването на ръчно изработени продукти, особено изработени в местността  в която се намирате може много да намали вредните емисии по света.

Творците също подкрепяме тази кауза, затова творенията ни са направени от естествени и щадящи околната среда материали

Бонус: 6. Помогнали сте директно на някого

Нека не забравяме и топлото и приятно чувство, което получавате от знанието, че сте помогнали директно на някого. Например, когато купите нещо от магазина ми /или от магазинчетата на колегите/, вие помагате с вашата подкрепа и знам, че изкуството се цени. Това ме насърчава да творя повече и то с голяма радост.

изкуството и ковид помагаш на художник

Тази епидемична обстановка постави в “черна дупка” много творци. Седмици наред се взираха в празното платно или се чудеха как да се предпазят от вируса.

Всеки художник е изправен пред творчески блокаж, изпитва съпротивлението на материала и на мисълта, защото душата му е завладяна от напрежение. Пандемичната атмосфера няма как да не окаже влияние върху ритъма на деня, а съвсем естествено е за нас художниците  да изпитваме страх за близките си и за самите себе си.

Стимул да излезем от задънената улица се намира в естествения порив за живот. Продължителността на творческата криза може да бъде различна, не е изключено и да се върне обратно, а рецепта за успешното й противодействие няма. Но не трябва да спираме да преодоляваме – обстоятелствата, пречките, а и самите себе си.

Именно като подкрепите един художник или творец, закупите неговите картини или продукти /когато имате нужда за себе си или за близък/, именно така ще съхраните нашето изкуство, ще помогнете директно на някого, ще бъдете част от светлината в дъното на черната дупка и ще оцелеем в тази епидемия заедно!

изкуството и ковид всички сме заедно

остави коментира

Трябва да си влязъл в профила си за да коментираш.