Loading

Категория: Артелиза

Моминското парти 20 стъпки за перфектна организация и декорация

/част 1/

 

Булката вече е отговорила с “Да” на заветния въпрос и сега планира големия ден. Моминското парти обаче е отговорност на Кумата. Планирането на моминското парти е голямо признание и доверие, но също е сериозно предизвикателство и отговорност – организиране от гостите, до мястото, украсата, подаръците, игрите и какво ли още не.

Малко е плашещо, нали? Ето защо е време да се хванем и да запретнем ръкави, за да сме сигурни, че Булката ще се чувства като принцеса на своето парти.

Понеже Кумата е натоварена и с други отговорности около сватбата, ето защо е добре в организирането на моминското парти да се включат и шаферките. Момичета вие сте S.W.A.T Bride Team, но не забравяйте Кумата взима решенията и ръководи 🙂

1. Първоначален разговор с Булката

Разговора с Булката е задължителен. Идеята е да уточните базовите неща върху които да се “хванете” и да надградите:

 • Кога е най-удобно да се направи моминското парти?
 • Кой да поканите на партито?
 • Предпочитания за места?
 • Как си го представя? По-парти атмосфера или приятелска среда с музика, коктейли или вечеря? А може би туризъм?
 • Да бъде ли съобразено партито с тематиката на сватбата?

Важно е да знаете, че Булката е тази която трябва да се чувства комфортно на собственото си парти.

АртЕлиза блог статия моминското парти организация

2. Направете си чек лист

Чек листа е много полезно нещо. След като имате вече отговори на въпросите към Булката можете да си направите чек лист. Важно е да планирате отдалеч и да имате резервен план.

За целта можете да използвате приложение или платформа на телефона си за да следите всички процеси или ако сте традиционалистка можете да използвате планер тефтер и да го носите с вас.

Винаги преглеждайте често бележките си, независимо от технологията за това. Така най-добре ще видите сравнение на цени и места които сте проучили и дали всичко е поръчано и организирано или разпредено и задействано.

3. Направете списък на гостите

Важното е да не каните момичета по своя глава, защото не знаете какви са отношенията с Булката. След първоначалния разговор с нея се съобразете с нейните желания. 

По принцип на моминското парти присъстват шаферките и някои от най-близките приятелки на булката, освен кумата, разбира се. Може да се поканят и членове на семейството от женски пол в зависимост от вида на тържеството и планираните дейности.

Важен съвет: Не прекалявайте с бройката. Много главоболия ще се спестят както на вас при организацията, така и на Булката. Средно тенденцията през 2021-2022 е да бъдат около 8-12 души. Така партито е бюджетно и забавно, без прекаляване.

4. Направете затворено събитие в ФБ за организацията

Щом вече имате списък с купонджийките, направете събитие във Facebook, което да бъде тайна за булката. Там с останалите шаферки можете да обменяте идеи и предложения за темата на моминското парти, мястото и програмата. Такива групи много често преминават в спам чат и се говорят всякакви странични неща, които не допринасят за организацията на партито. Опитайте се да обсъждате наистина важните неща, без да се отклонявате с други теми. Освен Facebook събитието, си направете поне една среща на живо, за да се запознаете и да обсъдите идеите си. В един такъв разговор линията на моминското парти ще се изчисти много по-бързо, отколкото с чатове.

Освен това след партито там можете да си размените всички снимки.

моминско парти

5. Определете приблизителен бюджет и кой ще плаща

Когато вече знаете кой ще присъства на партито, трябва да определите своя бюджет за моминско парти. Минимумът е 40 лв, защото въпреки че сте много хора, всяко моминско парти е свързано със задължителни разходи. Ако например решите да наемете стриптизьор, бюджетът ще се увеличи с поне още 10 лв на човек.

Не забравяйте, че булката няма да плаща нищо по време на своето парти, така че трябва да си разделите и разходите за нея. Някои от задължителните аксесоари за моминско парти са: балони за моминско парти и друга украса, торта, подарък за спомен за булката, игри, подаръци за присъстващите за спомен и много други идеи.

Все пак в събитието или срещата на живо с останалите ще сте разгледали неща и сайтове с цени и ще добиете приблизителна представа. Не забравяйте, че вие поемата разхода на Булката и също така ако сте на заведение всеки консумира различно освен ако не сте подготвили куверт.

6. Избор на място и дата

За да организирате нещо наистина различно и изненадващо за булката, изберете място, на което не е била. И понеже сезонът на сватбите е лятото, животът е на морето! Там са всички, там е купонът, там са концертите, изпълнителите, атракциите. Това е най-доброто място да се развихрите. 

Ако все пак идеята за плажно моминско парти е трудно осъществима, помислете за място с басейн или аква парк. Потърсете място с хубав pool bar, хапване, пийване и удобни сепаренца, където да се настаните и да разпуснете.

Най-важното за мястото обаче е, да го съобразите с вкуса на булката. Ако тя обича по-спокойните места сред природата, помислете за еко пътека, където накрая можете да си направите пикник на някоя полянка. Каквото и да решите, добре е да има Елемент на Открито. Не се затваряйте през цялото време по заведения или в някой апартамент. Добре е да има и от едното и от другото.

Изборът на място и дата зависи от: 

 • Бюджета
 • Времето за организация
 • Свободата на всички участващи

Най-добрия вариант за правене на моминско парти е Събота или Уикенда. В Петък също се правят партита, но те са много стресови, защото всеки бърза след работа да се приготви и умората си оказва влияние.

В Събота партито може да продължи и цяла нощ, има време през деня гостите да се подготвят и наспят, има време през деня да се реагира ако стане спешна ситуация и най-хубавото на другия ден в Неделя не сте на работа и ще има време за почивка след партито.

Много булки предпочитат партито да бъде два – три дни преди сватбата, в същия град, в който ще се проведе голямото събитие.

Все повече се наблюдава тенденция, при която моминските партита се организират на някой от големите летни курорти. Те могат да продължат няколко дни. Този тип отпразнуване на последните момински дни на булката изискват повече средства и време от страна на гостенките. Така че е хубаво да се съобразите с финансовите възможностите на всички момичета, за да не се стига до момент, в който някои от тях да не дойдат на партито поради тази причина.

Ако партито се провежда в град, който не познавате, помолете някое от момичетата, които живеят там, да проучат евентуалните места за моминско парти. Когато се спрете на заведение и искате да направите резервация, задължително говорете с управителя. Уверете се, че той няма нищо против провеждането на такъв тип парти. Някои заведения не желаят при тях да бъдат организирани момински партита, защото смятат, че ще се наруши спокойствието на останалите посетители.

Ако все пак сте решили да организирате моминското парти в домашна обстановка е хубаво да имате добре подготвен сценарий за неговото протичане. Уверете се, че в апартамента или къщата има от къде да се пусне музика. Осигурете достатъчно напитки – алкохолни и безалкохолни, разядки, снаксове, сладки и т.н.

Понякога, когато гостенките не се познават добре и някои от тези елементи липсва може да се получат доста неловки моменти, изпълнени с мълчание. Съветвам ви да изберете партито да бъде на неутрална територия и по възможност на непознато за булката място, защото така ще ѝ бъде много по-интересно и вълнуващо.

Ако изберете бар, ресторант или заведение погрижите за обстановката да е с интересна празнична украса, атмосферата да бъде приказна.

Моминско парти Артелиза

7. Изберете тема и цвят на партито

Тематичното моминско парти е начин да оформите празника и да му придадете повече стил. В зависимост от интересите на булката, нейните мечти и визия, е хубаво да изберете тема за празника, можете например да съобразите:

 • Любим филм
 • Градинско парти
 • Морски приключения
 • Бохеми
 • Синьо лято
 • Принцеса
 • Пъстри цветя и цветове
 • Пролет
 • В света на сладкишите
 • Парти в стил 20-те години
 • Морски шик
 • Планински разкош

Използвайте въображението си, за да аранжирате мястото с подходящи декорации и украса спрямо темата, която сте избрали. 

Избирайки тема на моминското парти, вие подбирате цвета и стила на украсата и на поканите за гостите, на храната, активностите и програмата, облеклото. Дори подаръците, които са за спомен, може да съответстват на темата на партито

Артелиза моминско парти организация 1

8. Направете програма

Когато събирате идеи за моминското парти, наблегнете на преживяванията. Като задължителен елемент за едно моминско парти вече са  потничета с надписи, ленти, албуми, колажи, чаши, банери и балони и тн. 

Помислете и за нещо което ще остави емоционален спомен – програма с преживявания и емоции за всички, които ще ангажират вниманието на момичетата и ще ги накарат да участват. 

Ако сте решили да правите плажно моминско парти на морето, потърси къде има водни атракции – джетове, банани, speedboat и т.н. Ако булката обича адреналина, това ще я изстреля в небето!

Организирайте дейности, в които могат да се включат всички, а не само булката. За нея изберете една индивидуална изненада, която да я накара да се почувства специална. Една от най-често срещаните грешки при организацията на моминско парти и на сватба е, че се правят изненади и сватбени игри, в които участва само булката или съответно младоженците, а всички останали са просто публика. Купон се получава тогава, когато всички участват и се веселят, тогава всеки допринася с нещо различно и ефектът става още по-силен.

ДВА много важни детайла, които трябва да запомните!

 • Организирай изненади за моминското парти, в които да участват всички момичета!
 • И избери изненади, които не са само предметни и материални, а и са свързани с преживявания и емоции!

9. Помислете и за план Б

Дори и да сте направили уникална програма за моминското парти, лошото време може да сложи черта на всичко. Всички се надяваме на най-доброто, но е хубаво винаги да си подготвена и с резервни идеи в случай, че няма хубаво време. 

Може да подготвите някакви бордови игри или да се консултирате с аниматор за игри на закрито.

Arteliza - Рисувани кецове план б

10. Да не забравите тортата

За къде без торта. В последно време тенденцията е тортата да бъде в еротична мъжка форма или ако няма торта, то поне да има близалки с закачки, мъфини или друго сладко нещо, защото шампанското върви със шоколад.

Съобразете само добре транспорта и температурата. Ако се наложи сложете близалките или мъфините в хладилна чанта. Би било много кофти при подаряването им нещо да се е размекнало и да е загубило формата си.

Какво да очаквате в продължението….

11. Покана – Хартиена или електронна

12. Включете игри – нестандартни и забавни

13. Подаръци за Булката

14. Аксесоарите за всички на партито

15. Подсигурете хубавите снимки за спомен

16. Подсигурете транспорт или място за спане

17. Проверете всичко от чек листа предния ден

18. Предупредете всички на партито за поведението

19. Отидете по-рано на партито

20. Забавлявайте се!

Изкуството и Covid – 5 причини да подкрепите изкуството

 

Изкуството по време на Ковид? Как се отрази пандемията на творците? Защо трябва да им помогнем и как? Ще съхраним ли нашето изкуство, от нас ли зависи?Пандемията на коронавирус се отразява на всички нас – на творците, на бизнеса, на българското общество и въобще на човечеството.

Може би никой не си дава сметка колко много пандемията навреди на творците в България от всяка сфера /изкуство, кино, музика, танци и тн./.
Много от нас пострадаха във всякакви аспекти. Но това не попречи всички да продължим да творим от домовете си.

Пандемичната ситуация около коронавируса сложи прът в колелата на световната икономика. Освен явните материални последици от заразата, не по-малки щети нанася тя върху вътрешния душевен мир на всеки човек. Промените в средата обаче се отразяват като в огледало и се проявяват най-чувствително в творчеството на даровитите автори. Създалата се масова психоза и разпространеният страх действат като спирачка пред творческия порив, който става заложник на ограничаващите мерки.

изкуството и ковид творците

Вероятно сте забелязали, че хендмейд изделията стават все по-популярни и дори се превръщат в модерен тренд. Творците обаче вярваме, че те не са поредната преходна тенденция, която скоро ще си отиде. В сравнение с масовото производство, те притежават някои значителни предимства. За да убедим и вас, в тази статия ще ви споделим 5 добри причини защо да изберете ръчно изработени продукти и то именно по време на епидемични условия, за да подкрепите творците.

Аз ви питам ще ни подкрепите ли?

Ето няколко причини поради които да подкрепите един художник и творец:

1. Подкрепяш и насърчаваш артистичността

Първото и най-важно нещо в момента е когато избирате ръчно изработени продукти, вие насърчавате артистичността и креативното мислене и подкрепяте творците. Така помагате за опазването на традициите в ръчния труд, а също и за създаването на иновативни техники и идеи. Но най-важното по време на пандемия творците разчитат на вашата подкрепа. Освен това, заявявате позиция и показвате, че ви е грижа за качеството на продуктите, които купувaте и каузите, които те защитават.

изкуството и ковид подкрепи

2. Всеки ръчно изработен продукт е уникален и носи част от душата на твореца

Магията на ръчния труд се състои в това, че всеки създаден продукт е уникален и неповторим. Също като нас хората. Колкото и да си приличаме, всеки носи своя характер и индивидуалност. Така е и с ръкоделията, които създаваме ние творците. Няма две дървета, които да са еднакви, затова и всяка една картина, продукт, мелодия или друго е уникално и неповторимо.

Едно неволно потрепване на четката или малко несъвършенство придават още повече автентичност на творбата. Затова, когато купувате ръчно изработен продукт, вие ще се сдобиете с уникат, който никой друг не притежава. И още нещо – те са чудесен подарък за също толкова уникални хора! Така наистина ще се оцени вашия подарък. Всички китайски и вносни продукти се разпознават от далеч – направени от машини без да е вложена душа в тях!

3. Всеки хендмейд продукт има своя история

Едно ръчно изработено изделие преминава дълъг път преди да стигне до вас. Първо се ражда идеята, после започват експериментите, докато най-накрая всеки малък детайл си пасне на мястото.

Всеки етап от създаването на продукта е отделна част от неговата история, която го прави още по-стойностен и значим. Ако искате да разберете как изработваме нашите продукти и каква е мотивацията ни да създадем ето няколко неща: когато поръчате картина или ръчно изработен продукт твореца който изработва вашата поръчка постоянно насочва позитивната си енергия в творението си. Постоянно се питаме как ли би реагирал притежателя на картината, дали ще се хареса продукта, каква стойност носи за него продукта ни, дали няма да бъде изхвърлен и още цял набор с въпроси се въртят в главата ни.

изкуството и ковид всяка картина има история

4. Качествени и устойчиви във времето

Всяка част от ръчно изработените продуктите са създадени с много любов и внимание към всеки малък детайл. Творците и занаятчиите, чието въображение и труд раждат тези изделия, влагат голямо старание, изпробват различни идеи и работят часове наред  за да създадат един единствен артикул. 

Получавате качествени продукти изработени с целта да издържат много време, а не продуктите направени под мотото “Колко евтино мога да го произведа?”. Най-вероятно ще се разпаднат за година или две, докато ръчно изработените неща притежават дълголетие. Творците се гордеят с работата си и искат тя да издържи теста на времето. Даже материалите са лично избрани от твореца. Коя производствена компания може да се похвали с това?

Така се получава качествена изработка и продукти, които носят емоция и уют на своите притежатели. Още една добра причина да изберете ръчно изработени продукти.

5. Грижа за природата

Помагате на околната среда. Усещането да сте “зелени” винаги е приятно, нали? Ръчно изработените продукти не са направени в замърсяващи околната среда фабрики и не са доставени от другия край на света  използвайки горива. Купуването на ръчно изработени продукти, особено изработени в местността  в която се намирате може много да намали вредните емисии по света.

Творците също подкрепяме тази кауза, затова творенията ни са направени от естествени и щадящи околната среда материали

Бонус: 6. Помогнали сте директно на някого

Нека не забравяме и топлото и приятно чувство, което получавате от знанието, че сте помогнали директно на някого. Например, когато купите нещо от магазина ми /или от магазинчетата на колегите/, вие помагате с вашата подкрепа и знам, че изкуството се цени. Това ме насърчава да творя повече и то с голяма радост.

изкуството и ковид помагаш на художник

Тази епидемична обстановка постави в “черна дупка” много творци. Седмици наред се взираха в празното платно или се чудеха как да се предпазят от вируса.

Всеки художник е изправен пред творчески блокаж, изпитва съпротивлението на материала и на мисълта, защото душата му е завладяна от напрежение. Пандемичната атмосфера няма как да не окаже влияние върху ритъма на деня, а съвсем естествено е за нас художниците  да изпитваме страх за близките си и за самите себе си.

Стимул да излезем от задънената улица се намира в естествения порив за живот. Продължителността на творческата криза може да бъде различна, не е изключено и да се върне обратно, а рецепта за успешното й противодействие няма. Но не трябва да спираме да преодоляваме – обстоятелствата, пречките, а и самите себе си.

Именно като подкрепите един художник или творец, закупите неговите картини или продукти /когато имате нужда за себе си или за близък/, именно така ще съхраните нашето изкуство, ще помогнете директно на някого, ще бъдете част от светлината в дъното на черната дупка и ще оцелеем в тази епидемия заедно!

изкуството и ковид всички сме заедно

Много често ме питате: Боята ще падне ли?

Много често, дори смело мога да кажа 90% от хората, които искат да поръчат рисувана тениска или кецове ми задават въпроса: “Боята ще падне ли?”
Отговорът е не! 🙂

Всъщност е напълно разбираемо да ми задават този въпрос. На пазара се появиха много хора опитвайки се да припечелят малко пари, които използват некачествени материали и най-вече акрилна боя.
100% гарантирам, че боята която ползвам няма да падне. Аз съм завършила текстил и съм запозната с материите, знам как да обработя, каква боя да използвам и как да си фиксирам крайния продукт.

“Колегите” хванали да рисуват текстил /все едно дете ги е рисувало/, нямат понятие от тези неща и при тях е нормално да падне боята или да избледнее. Моля поръчвайте си само при проверени творци или най-малкото тези които имат “прозрачност” на информацията относно боята и материалите.

arteliza-kak-se-poddurja-risuvani-kecove
arteliza-kak-se-poddurja-risuvana-teniska
arteliza-craft-handmade-podaruci

Как да поддържам рисувана тениска, чанта и текстил?

Поддръжката на ръчно рисувания текстил е много лесна.

За тениска, рокля, потник, дреха и текстил:
*Пере се винаги на опаки. На опаки за да може блъскайки се в пералнята да не се нарани лицевата нишка на плата. Самата боя е достигнала до всички нишки, но когато нараним най-горните ни се струва, че е избледнява боята.
*Пере се на 30-40 градуса в пералня или на ръка. Да ви кажа честно, пускала съм си тениската и на 60 градуса, няма проблем за рисунката, но ми стана малка 😀
Пере се основно на ниски градуси или на ръка, защото за рисуването на текстила се използват естествени материи, а те както знаем се свиват на високи градуси и после няма обличане.
*Сушене на опаки и без сушилни. Поради същата причина като прането на опаки с горната нишка.
*Гладене. Няма проблем за гладенето, стига да е на опаки или ако не е на опаки да бъде с тензухено парче върхи рисунката. От самата ютия няма да се развали рисунката, но понеже боята не е естетвена материя може да залепне на ютията. С това може да ви я съсъпе и съответно и самия текстил.

Ако спазвате тези стъпки за поддръжка на текстила, ще запазите любимата си дреха с уникална рисунка дълго. Не само като тряйност и яркота на рисунката, но и като цяло на самата материя.

arteliza-kak-se-poddurvat-risuvani-teniski-kecowe-produkti-v10
arteliza-kak-se-poddurvat-risuvani-teniski-kecowe-produkti-v9
arteliza-kak-se-poddurvat-risuvani-teniski-kecowe-produkti-v7
arteliza-kak-se-poddurvat-risuvani-teniski-kecowe-produkti-v12
arteliza-kak-se-poddurvat-risuvani-teniski-kecowe-produkti-v14
arteliza-kak-se-poddurvat-risuvani-teniski-kecowe-produkti-v14

Как да поддържам рисувани кецове, гуменки и платненки?

Тук отново ще повторя няколко основни неща, но с малка разлика от поддържането на тениската.

За кецове, гуменки и платненки:
*Забърсва се. Самите кецове и гументи имат гумена част, която всъщност се цапа най-много. Тази гумена част аз лично си я почиствам когато има нужда с домакинска гъба и Циф /онзи за почистване на печки, плочки и тн., кремообразния/. Така си спестявам прането в пералня и винаги изглеждат чисти. Но внимавам да не попадне върху текстилната част, защото ще разяде самия плат, да не говорим за рисунката.
*Пере се на 30-40 градуса в пералня или на ръка. Можете разбира се да перете и в пералня, но е добре да са сложени в торбичка за пране. Така ще избегнем блъскането и съсипването на нишките както описах по-горе. Но аз лично не харесвам в пералнята, защото почват да се разлепват след 50-то пране примерно. Най-добре си е на ръка.
*Сушене без сушилни. Ами не мога да го забраня, но е желателно да не ги пускате там. Ще ви станат малки 😉
*Недейте да използвате груби гъби и четки.

Ако спазвате тези стъпки за поддръжка на кецовете, ще ги запазите за дълго. Аз ги нося до скъсване на подметката от долу и дори не мърда рисунката.

П.С На снимките долу можете да видите мойте кецове на една година. Прани много пъти, я в пералня, я на ръка и утрепани от носене.

arteliza-kak-se-poddurvat-risuvani-teniski-kecowe-produkti-v6
arteliza-kak-se-poddurvat-risuvani-teniski-kecowe-produkti-v5
arteliza-kak-se-poddurvat-risuvani-teniski-kecowe-produkti-v20
arteliza-kak-se-poddurvat-risuvani-teniski-kecowe-produkti-v4
arteliza-kak-se-poddurvat-risuvani-teniski-kecowe-produkti-v3
arteliza-kak-se-poddurvat-risuvani-teniski-kecowe-produkti-v19

Как да поддържам ръчно изработени сувенири, подаръци, картини и други?

Това вече зависи от продукта, дали е функционален, дали е само за декорация и тн.

*Забърсва се. Когато го позволява самия продукт можете да забърсвате със влажна кърпа за прах.
*Не мийте под вода. Има изключения разбира се. Например чашите и бутилките, правя ги със 3 ръце специален професионален лак за да можете спокойно да ги използвате и миете.
*Не използвайте абразивни препарати и накисвания. Дори когато чашите искат препарат за да се измият, използвайте веро или друг течен препарат.
*Не използвайте груби гъби и четки.
Можете да замиете и с меката част на гъбата, все пак не е загоряла тенджера 🙂
*Сушене без сушилни и винаги надолу с главата. Ами не мога да го забраня, но е желателно да не ги пускате там. Когато е чаша или бутилка след миене оставете да се оцеди на сушулника с отвора надолу.
*Пухчета за прах. Те са препоръчителни.

Ако спазвате тези стъпки за поддръжка на ръчно направен продукт, ще му се радвате дълго. Все пак има продукти които няма как да устоят вовеки на времето, но се старая да дам максимално дълъг живот на продуктите си като използвам само качествени и скъпи материали.

arteliza-kak-se-poddurvat-risuvani-teniski-kecowe-produkti-v18
arteliza-kak-se-poddurvat-risuvani-teniski-kecowe-produkti-v16
arteliza-kak-se-poddurvat-risuvani-teniski-kecowe-produkti-v15

Каква е моята тайна и защо хората предпочитат мойте услуги?

Ами какво да ви кажа…Винаги съм искрена с клиентите си. Винаги влагам цялата си любов в продукта който правя. Винаги съм отворена за идеи, за персонализиране и винаги се стремя да угодя на клиентите си.

Използвам наистина доста скъпи и качествени материали, а печалбата ми е минимална.
Както казах, аз искам да ви зарадвам вас и да знам, че носите моето творени, отколкото да ви прибера парите.

Моята мисия е да мога да допринеса за приучаването на българския народ да купува нашето производство и нашето творчество. Така ще могат повече творци и художници да дават част от душата си и да бъдат истински полезни и оценявани.

За един творец, това да бъдем оценени и да виждаме емоцията която ви даваме е най-важното.
Моля подкрепяйте българските творци, а не чиждите и машините.

arteliza-risuvana-teniska-gluharche
arteliza-risuvana-teniska-roza
arteliza-risuvani-kecove-ludata-kotka

Защо да изберем ръчната изработка?

Вярвам, че важна част от развитието на който и да е бизнес в сферата на ръчната изработка не е само получаването на подкрепа от колегите творци, а и убеждаването на обикновения потребител, че купуването на ръчно изработена стока е добър избор за изхарчване на техните, изкарани с много труд, пари.

Ако потърсите в Гугъл “причини да купя ръчно изработени неща”, ще ви излязат МНОГО резултати. От една страна това е хубаво нещо. Означава, че много хора говорят, мислят и публикуват информация относно защо да се купуват продукти ръчна изработка. Бидейки човек, който изработва такива предмети, аз напълно подкрепям това. Забелязах обаче, че много от причините важат и ако бях обикновен потребител (не член на обществото на творците, занимаващи се с ръчна изработка).

Не съм сигурена, че ще бъда убедена, че пазаруването на ръчно изработени продукти е най-лесния начин.

Да, казах най-лесния. Със сигурност ръчната изработка е по-добрия начин, сигурена съм, че малко хора биха спорили с това. Погледнете колко по-добре е:

1. Подкрепяте местни занаятчии и творци

Подкрепяте местни занаятчии и местната икономика и общност. Подкрепянето на местния бизнес има много положителни страни, прекалено много, за да ги изброя тук, но е добра идея, повярвайте ми.

arteliza-zashto-da-kupite-handmade

2. Получавате качествени продукти

arteliza-zashto-da-kupite-handmade

Получавате качествени продукти, изработени с целта да издържат много време, а не продуктите направени под мотото “Колко евтино мога да го произведа?”. Най-вероятно ще се разпаднат за година или две, докато ръчно изработените неща притежават дълголетие. Творците се гордеят с работата си и искат тя да издържи теста на времето. Даже материалите са лично избрани от твореца. Коя производствена компания може да се похвали с това?

3. Вашите подаръци са най-добрите в квартала

Вашите подаръци са най-добрите в квартала. Те са готини, интересни и уникални, често произведени в единична бройка! Можете да откриете страхотни ръчно изработени неща, за които хората ще питат – “От къде да си взема такова?”.

arteliza-zashto-da-kupite-handmade

4.Персонализиране!

arteliza-zashto-da-kupite-handmade

Персонализиране! Тъй като всеки предмет е ръчно направен и обикновен но комуникирате директно с човека, който го изработва, можете лесно да промените цвета или размера или даже да поискате напълно персонализирана изработка. Това елиминира оправданието “ Само това беше останало в магазина.”. Искате готино калъфче за новата ви джаджа, но размерите ѝ са странни и не пасват на предлаганите от магазина калъфчета? Поръчайте си изработка с точните размери! Кучешките пуловери от магазина не пасват на обичаното ви кутре? Персонализираната изработка е спасението! Възможностите са безкрайни.

5. Помагате на околната среда.

Помагате на околната среда. Усещането да си “зелен” винаги е приятно, нали? Ръчно изработените продукти не са направени в замърсяващи околната среда фабрики и не са доставени от другия край на света, използвайки горива. Купуването на ръчно изработени продукти, особено изработени в местността, в която се намирате, може много да намали вредните емисии по света.

arteliza-zashto-da-kupite-handmade

6. Получавате уникална връзка с твореца

arteliza-zashto-da-kupite-handmade

Получавате уникална връзка с твореца. Можете да сте в директен контакт с човека, който изработва творението със собствените си ръце. По някаква причина това е много готино. Помислете колко готино би било да се срещнете с любимия си моден дизайнер, артист, автор или готвач. Чувството е подобна на това, но на по-малка и по интимна скала.

7. Помогнали сте директно на някого

Нека не забравяме и топлото и приятно чувство, което получавате от знанието, че сте помогнали директно на някого. Например, когато купите нещо от магазина ми, вие помагате да сложа храна на масата си (благодаря ви много за това). Не е нужно да плащате на касиера, на мениджмънта, на доставчика, на дизайнера и на производителя, защото всички тези позиции съответстват на един и същ човек.

arteliza-zashto-da-kupite-handmade

До тук 7 причини за да купите ръчно изработен подарък

Това бяха 7 силни причини да купувате ръчна изработка. Но нека бъдем честни, когато дойдат празниците, много купувачи не търсят по-доброто, а търсят по-лесното. Когато празниците се промъкнат зад гърба ни, ние просто искаме пазаруването да приключи, подаръците да са опаковани и да има време да се изпекат курабийките и време за почивка преди да започнат 100-те различни партита и вечери. За това ще ви дам още 3 причини защо купуването на ръчна изработка може да бъде най-лесното пазаруване за празниците:

8. Избягвате препълнените магазини

arteliza-zashto-da-kupite-handmade

Избягвате препълнените магазини. Колко е досадно да маневрирате себе си ( и пазарската количка и вероятно децата си) през пълния магазин, за да се преборите с някого другиго за последната бройка на щанда и след това да чакате часове на опашка с пълна количка и да осъзнаете, че сте забравили да вземете подарък за тъща си, колега или съсед. Говорете за стрес! Купете си ръчно изработени подаръци от местните базари, бутици или пазарувайте за ръчно изработени подаръци онлайн, за да не е нужно въобще да се срещата с хора.

9. Опаковайте си подаръка

Опаковайте си подаръка. Това може да не важи за всички ръчно изработени подаръци, но голям брой от продавачите предлагат опаковане на подаръци (понякога даже е безплатно). Даже да не е безплатно, си заслужава допълнителното заплащане, особено ако не можете да намерите опаковките, които сте купили миналата година и трябва да излезете да купите други от препълнения магазин, да намерите свободен следобед и място за цялата тази опаковъчна хартия, тиксо, ножици, кутии за подаръци и други. Спестете си времето и енергията!

arteliza-zashto-da-kupite-handmade

10. Свършете всичко на веднъж

arteliza-zashto-da-kupite-handmade

Свършете всичко на веднъж. Намерете голямо изложение в областта, в която живеете и напазарувайте за празниците от там. Тези базари предлагат голямо разнообразие от стоки от типичния магазин, така че не е нужно да обикаляте за да намерите това, което ви е нужно. Това е още по-лесно, ако пазарувате онлайн. Онлайн платформите за пазаруване предлагат стоки от хиляди творци на ръчно изработени стоки от цялата страна и от целия свят, така че нямате извинение да не намерите перфектния подарък за всеки от списъка ви. Ако вече сте ползвали услугите на онлайн творец, направо се свържете с него дори и по телефона и си поръчайте подаръци, изложете идейте си и бъдете изненадани от талантливо творчество.

Какво може да бъде по-лесно? Ако започнете да протестирате, че сте по-заинтересовани от високо-технологичните джаджи, няма проблем, най-вероятно ще ви трябва калъфче, с което да предпазвате новата си скъпа придобивка, така че обмислете закупуването на ръчно изработено преди да изтичате до магазина. Ако смятате, че ръчната изработка е много скъпа, то бих ви върнала да прочетете вече споменатите причини. Трябва да плащате за качество и да бъдете умни купувачи, приятели.

Насърчавам всеки един човек да купува повече ръчно изработени продукти тази година, както и всяка година, не само по празниците, но за всички специални поводи или просто, защото искате нова възглавница за дивана или колие за себе си. Небето е границата!

Това е оригиналната статия, преведена е от английски. Надявам се да ви е харесала.
http://www.handmadeology.com/10-awesome-reasons-to-buy-handmade-gifts-this-year/

Представете си как под звуците на релаксираща музика рисувате в няколко стъпки наистина красива картина, а междувременно допълвате насладата си и усилвате чувствителността на сетивата си с чаша ароматно вино… Хубаво е, нали? Наричаме го още терапия от сивото ежедневние с чаша вино или кафе в приятелска среда, където може да разкриеш неочаквани свои способности.

Е, ако имате желание, но не ви се занимава сами да правите цялата съпътстваща организация, не се разочаровайте – може да се включите в заниманията „Рисуване & Вино или Кафе в АртЕлиза”, организирани от Елизабет Ангелова и нейната приятелка София Мечева.

За да може в рамките на два часа и половина – три, присъстващите да се отпуснат и да изживеят незабравими мигове, те осигуряват всичко необходимо – творческо пространство, обстановка и отношение, чаша българско вино или ароматно кафе, минерална вода, разядки и шоколад, както и всичко свързано пряко с рисуването – статив, платно, акрилни бои, четки, престилка…

Идеята се развива и вече в заниманията се включва и Рисуване & Кафе, както и Рисуване & Бира, с което става интересно и се обхваща по-голяма група от хора.
Рисуване & Кафе има всеки ден на обяд за да може всички които не могат вечер или ако предпочитат чаши ароматно кафе да се насладят на рисуването.
Респективно Рисуване & Бира се провеждат уикендите на обяд или през цялата седмица вечер, така няма да игнорираме мъжката част.

Освен трите варинта за забавление и разпускане, със затоплянето на времето занятията част от занятията ще се пренесат на открито-в парка и дори на морето. Мобилният екип на “АртЕлиза” ще провежда събития в барове, салони за красота, детски центрове (поучителни и увеселителни) и др…

Това обаче далеч не е всичко. В магазина-ателие на АртЕлиза няма да се рисува само върху платно…Ще се рисува върху дрехи – тениски, кецове, чанти и др.; върху чаши и бутилки и върху какво ли още не.

Планирани са и събития с участието на Вашите кучета. Провежданите в парка събития позволяват да доведете Вашия четитиног приятел, да седнете на тревата върху възглавничка и да порисувате заедно на статив с платно.

Сега обаче, много повече хора са наясно с предлагането на този вид развлечение и АртЕлиза набира все по-голяма популярност. Местата се запълват бързо и освен многото нови гости, които идват да се „пробват“, се завръщат вече опиталите, водейки с тях своите приятели. Картините са така подбрани, че да може всеки да сътвори своя шедьовър и да се увери, че няма нищо страшно.

За разпространяването на продукта си Елизабет и София разчитат най-вече на препоръката от уста на уста. Оценяват подкрепата, получена от близки и приятели още в началото, а по-нататък и на редовните им клиенти. „За нас е радост, че нашите гости често се връщат при нас и то с приятели. Това е голямо признание и знак, че са останали доволни“.

Пий, рисувай и се отпусни – Вино+Рисуване=Щастие

“Рисуването е вид подсъзнателна терапия още от древността. В началните години дори децата изразяват вътрешния си свят чрез рисуване. В днешно време ежедневието ни затваря в една сфера, рисуването пък ни отваря очите, отваря вратите на подсъзнанието и започваме да виждаме повече неща. Забелязваме хубавите дребни неща в живота, а не се въртим само работа и вкъщи. Начин да провокирате самите себе си. На нашите събития се стремим да насочим мисълта Ви за картината, за цветовете, как да смесите, кой с кой цвят си подхожда, как се движи ръката с четката….приятната релаксираща музика и чашата в ръка допринасят за медитацията която правим. Така Ви разтоварваме от натрупаните проблеми в ежедневието.”

Казва Елизабет Ангелова, която е художник, графичен и интериорен дизайнер и собственик на арт магазин Артелиза. Рисува от 4 клас, участва по конкурски, учи в ПГТМД, след това и НХА с магистърска степен. Работи като графичен и интериорен дизайнер за големи фирми, но кръвта я влече към изкуството.

“Рисуването е начин да излезеш от сивото ежедневие и да сътвориш нещо цветно, да преживееш една нова емоция и да се заредиш с положителна енергия” -казва София Мечева – Еколог по образование и творец по професия. За пръв път попада на събитие “Рисуване и вино” преди година с ваучер-подарък от приятел. Докоснала се веднъж до магията на изобразителното изкуство, в нея се събужда “творецът” и домът и вече е пълен с нейни авторски картини.

Тя заедно с Елизабет правят събитията за Рисуване, като може да се възползвате и от нейните услуги като маникюристка.

Е, готови ли сте и вие да нарисувате щастието си?

Желаещите да посетят сбирките могат да си запазят място засега чрез facebook страницата ArtEliza Craft, онлайн директно на сайта, по телефон или мейл.

Подаръците за жени са едни от най-трудните за избиране за мъжете и от най-лесни за самите жени, които трябват да подарят нещо на своя приятелка, колежка или роднина. С настъпването на празниците сигурно често ви се случва да си задавате въпроса? ” Какво да подаря на приятелката си за празника?” или пък “Кой е най-подходящия подарък за празник?”. В тази ще споделим с Вас няколко идеи за подаръци за жени.
За да ви спестим безсънни нощи или натоварващо до краен предел нервите ви ровене из женски форуми, решихме да съставим топ 10 на най-желаните и подарявани подаръци за жени.

1. Цветя

Коя жена не обича цветя? За повод или без, с този подарък е малко вероятно да сгрешите. Може да закупите букет истински рози или любимите й цветя, но те ще увехнат.
Новата тенденция е да се подарява букет, единично цвете, цвете в чаша или кашпа, друг вид аранжировка и тн. и то направени от хартия или друг материал. Може да бъде и в комбинация с бонбони във вътрешността на цветето. Така цветето ще й остане спомен за дълго време и няма да увехне и не иска поливка или поддръжка.
Нашите най-нови модели букети са от чорапи. Да, Чорапи аранжирани по различни начини – в чаша, кашпа или друго, навити като рози.

2. Шоколад/Алкохол

arteliza-koshnica-butilki-bonboni-chorapi

Ако искате да има нещо сладко и алкохол да стане вечерта или деня по романтична вземете кошница. Според вида кошница може да има различни неща вътре, повечето магазини биха сложили вътре каквото предпочитате.

Ние предлагаме кошница съдържаща ядки /така ще има и за вас нещо/, вино или друг алкохол, шоколад, шоколадови бонбони, декорация двете, персонализиран етикет и тн.
Същите такива кошници може да са аранжирани с ваши продукти и да са сложени и под вид на кутия. Избора зависи от вас!

3. Бижута

Един от най-често срещаните подаръци за жени. Коя жена не обича красиво и стилно бижу. Все пак следете стила на дамата, дали обича по-големи или по-малки, с камъни или не, знато или сребро и т.н.
Ако жената е модерна със сигурност харесва хендмейд бижута. Подаръка на такова би означавало, че я мислите за уникална. Както хендмейд бижутата са неповторими и единствени като бройки, така и тя за Вас.

4. Парфюми

93881743_2655040648062768_1953640748750471168_n

Дори и най-скъпият и марков парфюм може да не е по вкуса на този, на когото го подарявате. Затова е много рисков подарък, освен ако не познавате човека много добре или не знаете личните му предпочитания. Ако се съмнявате, че ще успеете да уцелите аромата, по-добре подарете ѝ парфюм но в някаква аранжировка. Можем да Ви направим такава по поръчка с любимите неща на девойката.

5. Плюшена играчка / ръчно изработени сувенири

Независимо от възрастта, подарък, който може да остане за спомен винаги е актуален. Преценете според възрастта и интересите на дамата, дали да подарите плюшена играчка, дали да е декоративна чиния или пък ръчно рисуван комплект чаши с бутилка, чаша за кафе, сувенир. Все по-актуални за подаръци за жени стават ръчно изработени продукти от всякакво естество. Щом е ръчно, то е неповторимо и дамата приема това като мил и много личен жест от Ваша страна.

6. Дрехи/ обувки/ чанти

Златно правило на женският гардероб “Нямам какво да облека, но нямам и място в гардероба.” В случая максимата на Мечо Пух “Колкото повече, толкова повече” властва с пълна сила.
Уникален комплект от ръчно рисувана тениска с кецове би зарадвала дамата с пълна сила. Можете да поръчате специално с нещо което тя харесва. Резултата ще е уникален и уау.

7. Гифт карта

Доста нашумял напоследък подарък. Когато искате да подарите нещо, но пък не можете да измислите или пък “тя си има всичко”. Просто ѝ купете гифт карта за нашия магазин или за мероприятие с Рисуване & Вино. И вие ще си спестите главоболията и получателя ще е доволен.

vaucheri_arteliza_magazin150

8. Бельо

Ако това не е половинката ви, или пък близка приятелка, по-добре не рискувайте с подобен подарък, тъй като може да се получат конфузни ситуации. Иначе има адски много идейки как да го поднесете по артистичен начин.

9. Екстремни преживявания

Последните години все повече хора се престрашават да тестват смелостта си и да вдигнат адреналина си на макс. Скок с парашут, бънджи или пък управление на хеликоптер, вариантите са много.

10. Домашни любимци

Eдин хубав и мил подарък, но не забравяйте, че е доста отговорен, не е нещо, което с лека ръка да зарежем или подарим след това. Уверете се, че човека иска животно, че има възможност да го гледа и няма член на семейството му, който да е против или пък да има алергия.

ЗА НАС

Всеки творец, автор, фирма или даден бранд си имат запазена марка. Специфичен начин на работа. Отличителни черти, белези, дизайни, етикети и какво ли още не.

Нашата фирма Арт Елиза има няколко под разделения – handmade / craft, art and wine, design, wedding. 

ArtEliza Crafts се занимава с хендмейд, ръчно направени продукти, подаръци и сувенири, декорации но най-вече с ръчно рисуван текстил и рисуване и вино. ArtEliza Design от своя страна се занимава с Графичен и Интериорен дизайн.

ОТЛИЧИТЕЛНИ БЕЛЕЗИ

След като разяснихме кое какво прави е време да ви поговорим за това как да ни отличите от много имитатори и копирачи колеги. Случвало се е да виждаме наши дизайни и идейки върху творбите на други хора, за това си пуснахме патентно право на всяко нещо излязло от магазина или сайтовете, не само като продукт но и като идея.
Винаги се подписваме както на продукта така и етикета съпроводен с продукта. На него е нашето лого, контакти и упътвне за поддържане на изделията.

Също така винаги слагаме касовата бележка, фактурата, визитка, карта подарък за отстъпка, благодарствено писмо и други в един малък пощенски плик заедно с поръчката.

ЕТИКЕТИ

Първия отличителен белег за наш продукт е уникалното етикетче с номер, номера е примерно #1234 чeтирицифрен код или има и някакви букви, с него сме завели в системата и сайта кой продукт какъв е, кога е направен, материал, цена и тн. На тези етикети винаги има контактите на сайта, както и логото, в сайта може да намерите всички останали контакти и информация която ви интересува.

ТОРБИЧКИ

Втората отличителна черта при нас са торбичките, винаги са от рециклирана хартия, пазим околната среда все пак. Имат печат с логото и контактите на фирмата.. Моля не ни се сърдете, че взимаме парички за тях. Все пак и на нас ни искат 🙂

ПРОИЗВОДСТВЕН ЕТИКЕТ

Трети отличителен белег е главно при текстила, това са ръчно рисуваните тениски, кецове, чанти и прочие. Тези неща се шият от Шивашко ателие Джоли с качествени материали. Винаги имат ушити на някой ръб текстилен етикет с контактите на шивашкото ателие и на нашата марка.

ПРИ ТЕНИСКИ

При тениските имаме още отличителни белези, както ще изброим:
*максимално голяма рисунка
*подпис Arteliza в края на рисунката
*етикет с производство и разпространение
*предлага се в рециклирана картонена кутия с печат на фирмата или етикет

ПРИ КЕЦОВЕ

При кецовете белезите са:
*лентата отзад при петата, носи името винаги е цветно изрисувана в стила на рисунката
*езика на обувката е винаги изрисуван отново в стила на рисунката, може да носи нашето име и лого
*връзките са преплетени и вързани по специфичен начин
*винаги ги предлагаме в кутия на производителя /произведени по стандартите и изикванията на фирмата/ или в рециклирана хартиена торбичка

Всичките ни дизайни са авторски, по поръчка на клиента или друго. Моля ако срещнете някъде наша имитация да ни сигнализирате.

Идеята е всеки творец да измисли свой собствен стил, дизайн, рисунка или друго. Не да се копираме, как ще претендираме, че сме творци ако не творим, а копираме?

Екипът на ArtEliza Ви призовава да бъдете отговорни към здравето си и здравето на околните.

Ние насърчавам спазването на принципа на превенция – “Пази се и не заразявай, за да не бъдеш заразен”.

Медицинските предпазни маски не попадат под категорията “Лични предпазни средстава (ЛПС)” и не гарантирал защита от инфекциозни агенти. Въпреки това масовото използване на предпазни маски е ефективен метод за ограничаване разпространението на епидемии.

Основна причина за експоненциалното разрастване на епидемиите е дългия инкубационен период на вирусите. При COVID-19 той е от 2 до 14 дни – дни в които няма проява на симптоми и всеки може да бъде потенциален разпространител.

Медицинските маски дори и да не гарантират защита от вируси, носенето им при епидемии и пандемични ситуации е силно препоръчително. Това значително намалява разпространението и общия брой на заразените.

Има ли смисъл да носим маска?

А как стоят нещата с предпазните маски? Търсенето им в момента е огромно, но дали осигуряват надеждна защита от коронавируса? Дълго време защитните маски се използват единствено в операционните зали – лекари и медицински сестри ги носят най-вече за да не заразят пациентите си на операционната маса. Това функционира обаче само ако маските се сменят редовно – в болниците най-малко на всеки два часа. Ако маската се носи по-дълго, тя губи защитната си функция.

Но от какво точно предпазва маската? Който носи защитна маска, би могъл да се предпази от капкови инфекции, но само в ограничен мащаб. Вирусът най-често прониква в тялото през устата, носа или очите, но най-важна си остава ролята на ръцете. Затова маската служи не толкова за възпирането на вируса, колкото като един вид преграда, която ни пази от собствените ни ръце. Защото е от огромно значение да се избягва докосването на устата и на носа. Същото важи, впрочем, и за очите.

Зависи от вида на маската и кой и как я използва!

От Световната здравна организация (СЗО) смятат, че носенето на хирургическа маска при нормални обстоятелства – в транспорта, в магазина и особено на открито – не е особено ефективно за предпазване от инфекция.

Защо обикновените хирургически маски не защитават?

Като начало е нужно да се разбере, че грипът се разпространява по въздушно-капков път. Когато заразен човек киха или кашля във въздуха попадат малки заразени капки, които здравият човек може да поеме от въздуха вдишвайки. Ако докоснете заразена повърхност, а после лицето си, също има вероятност да се заразите.

Знаем и че коронавирусът се пренася по въздуха аерозолно и че може да се предава между хората. Изследователите смятат, че вирусът може да е прескочил от животни към хора чрез вдишване на частици, пренасяни във въздуха на пазара в Ухан, където се продават живи диви животни. Така че има смисъл човек да покрие носа и устата си.

Важно е да се разбере, че става въпрос не за капки слюнка, а частици с микроскопичен размер.

Има два основни типа маски за лице, които се използват за това. Едната е стандартна хирургическа маска – вид, носена от хирурзите по време на операции. Тези маски са предназначени да блокират течните капчици и могат да намалят вероятността да се прихване вируса от друг човек. Но тези маски не предлагат пълна защита срещу вирусите, пренасяни по въздуха. Като начало те не  изолират напълно носа и устата – частиците все пак могат да проникнат. А много малки частици могат просто да преминат през материала на маската. Тези маски също така не предпазват очите на потребителя и има вероятност вирусът да зарази по този начин.

Световната здравна организация препоръчва всички здравни работници, лекуващи хора с вируса, да носят тези хирургически маски, заедно с ръкавици, очила и престилки. Смята се, че хирургическите маски са по-ефективни в клинична обстановка, тъй като са придружени от други предпазни средства и строги хигиенни практики. Маските също често се сменят – хирургическите маски не са проектирани да се използват повече от веднъж.

Защо тогава ги продават?

Тези маски са нужни обикновено за други цели, например да се защити лицето на хирурга от замърсяване при операция. Освен това такива маски носят вече разболелите се хора, за да защитят другите от капчици слюнка. При това е необходимо маската да се сменя на всеки няколко часа, защото рискът да се разпространи инфекцията нараства заради това, че за това време върху маската се натрупва по-голямо количество вируси, отколкото при обикновено издишане.

Какви маски могат да ни защитят от грип?

Маските се предлагат с три класа на защита.  Хората обикновено купуват маски от най-нисък клас на защита FFP1 (има още FFP2 и FFP3). Най-ниският клас е FFP1 който осигурява защита при наличие на 4 пъти граничната допустима стойност на съдържание на течни и твърди нетоксични аерозоли. Този клас лесно пропускат заразени частици през самата материя и отстрани, там където защитния слой не се допира до лицето.

Респираторите от клас FFP2 и FFP3 предлагат повече защита. Такива устройства са проектирани да предотвратяват навлизането на 95% от малките частици в областта на носа и устата. Но те работят само ако пасват правилно и не са подходящи за деца или хора с косми на лицето.

Тези респиратори обаче могат да затруднят дишането, така че може да бъдат опасни за вече болни хора със симптоми като кашлица и затруднено дишане.

Обикновено такива средства на защита се използват само от професионалисти, например медицински персонал или от хора, за които заболяването от грип с висока степен на вероятност може да предизвика тежки усложнения.

Използването на такива маски в ежедневнието не е много удобно, при това има по-надеждни средства за защита.

 

ArtEliza Ви призовава да останете в къщи, а когато излизате носете предпазни маски.

#останисивкъщи #носимаска